VWO – WisA – Verhoudingen – SV

Verhoudingen

Wat leer je in deze samenvatting?

  • Wat verhoudingen zijn
  • Hoe je met een verhoudingstabel werkt

Verhoudingen

Een verhouding is een breuk die de relatieve grootte van twee getallen uitdrukt. Dit is bijvoorbeeld te zien op een kaart in de atlas waarbij er een vergrotingsfactor staat op schaal. Zo’n verhouding ziet er soms uit als 7:2 wat wordt uitgesproken als “7 staat tot 2”. De verhouding blijft het zelfde als beide kanten van de breuk worden vermenigvuldigd met de zelfde waarde. Dus 7:2 is het zelfde als 14:4 en 70:20.
 
Een goed voorbeeld waarbij verhoudingen worden toegepast is bij de valutamarkt. De valutamarkt is de geldmarkt en heeft invloed op de wisselkoers. Als je iets uit het Verenigd-Koninkrijk wilt kopen moet je eerst je euro’s opwisselen in Britse pond.
In de afbeelding staat euro uitgedrukt in pond. Dus 1 : 0,87
Stel je wilt kijken hoeveel euro één pond waard is doe je het volgende:
Dus 1,15 staat tot 1.
 
Om te kijken hoeveel euro het kost om een trui van 45 pond te kopen moet je beide kanten met 45 vermenigvuldigen.

Verhoudingstabel

Stel je bent op vakantie in Polen en je hebt 4000 Poolse zloty gepind. Omgerekend is dit 850 euro. Om te weten hoeveel zloty je voor 1 euro krijgt, of hoeveel euro je krijgt voor 1 zloty is te berekenen met een verhoudingstabel. Als je beide kanten door het zelfde deelt blijft de verhouding gelijk.

In de verhoudingstabel is te zien dat er twee puntjes achter de nieuw berekende getallen staan. Dit moet je opschrijven als je door gaat rekenen met dit getal, anders krijg je afrondfouten.

Tijden

Vaak wordt er bij het onderwerp verhoudingen/ verhoudingstabellen van je gevraagd om tijden om te rekenen met behulp van een verhoudingstabel. Daarom dit voorbeeld van een vraag die hier bij past.
Vraag: Hoeveel uur is 46 min. en 57 sec. ? Rond af op 4 decimalen.
 
Deze vraag moet je aanpakken door twee verhoudingstabellen te maken. Een voor de minuten en een voor de seconden.

Wil je een video zien over dit onderwerp?

>