O nee, toetsweek! Hoe pak je dit aan?

De toetsweek is voor veel leerlingen een nare week van veel stress en paniek. Dit hoeft echter niet zo te zijn als je deze geweldige tips volgt!

Tip 1: Een goed begin is het halve werk oe

Zorg aan het begin van de periode dat je goed oplet in de les en je jouw huiswerk goed en netjes bijhoudt en opschrijft. Dit zorgt ervoor dat de stof al een beetje blijft hangen en je aan het eind van de periode minder moeite hebt met het leren van de stof voor de toetsweek. Ook is het handig om als de docent uitlegt korte aantekeningen te maken van wat hij of zij behandelt. Mijn ervaring is dat dit ook de onderwerpen zijn die in de toets van de toetsweek terugkomen.

Tip 2: Hoe begin je op tijd en leer je goed voor de toetsweek?

Mijn advies is om twee weken voor de toetsweek een planning te maken. Schrijf in die planning alle leerstof die je moet weten, wanneer je dit moet weten en hoe je ervoor gaat zorgen dat je dit allemaal minimaal 1 week voor de toetsweek weet. Op deze manier heb je tijd om alle stof nog een paar keer voor de toetsweek te herhalen. Probeer niet te veel te leren op een dag en hak de stof in kleine stukjes, dit leert beter. Hou tijdens het leren pauzes. Leer bijvoorbeeld een halfuur en houd dan een pauze van tien minuutjes. Probeer ook actief te leren en het leren leuk voor jezelf te maken. Maak bijvoorbeeld flashcarts van woordjes die je moet weten voor Engels en probeer geschiedenis op een grappige manier voor jezelf samen te vatten (Lodewijk de 14de was degene met het grote ego die het absolutisme bedacht en de absolute macht had over Frankrijk). Op deze manier kijk je minder op tegen het leren. Als je denkt alles goed geleerd te hebben kun je de opdrachten in je opdrachtenboek nog een keer maken, een oefentoets doen of alle stof aan bijvoorbeeld je ouders vertellen. Het is ook leuk om een zogenaamde ‘’leerdate’’ met je vrienden te doen en over de stof te praten, zo onthoud je alles beter en leer je van elkaar.

Lifehack JoJoschool

Nog een handige leermanier is om te oefenen op Jojoschool. Jojoschool is een online leerprogramma waar je onder andere handige oefenopgave en goede, korte filmpjes over bijna alle vakken kan vinden! De mensen die de stof in de filmpjes uitleggen zijn docenten, dus kunnen ze dit super goed! Door de uitlegfilmpjes maakt het niet uit als je even bent weggedroomd in de les en daardoor belangrijke stof hebt gemist of iets niet meer weet, je kan de filmpjes altijd terugkijken en daarna meteen checken of je het echt snapt door de oefenopgave te doen!

Tip 3: Wat is een goede leeromgeving om in te leren voor de toetsweek?

Een goede leeromgeving is belangrijk tijdens het leren. Ga op een plek zitten waar het rustig is, dan kan je je goed concentreren. Zet je telefoon op stil zodat die je niet afleidt. Ook helpt het als je in een nette omgeving zit. Dit is dus een goed moment om je kamer weer eens op te ruimen. Leren met comfortabele kleding aan zoals een joggingpak helpt ook. Een gezonde lifestyle is belangrijk. Ga op tijd naar bed, eet gezond en sport af en toe!

Tip 4: Hoe pak je stress aan?

Natuurlijk is het normaal als je voor je toetsweek stress hebt, maar stress niet te veel. Te veel stress gaat er juist voor zorgen dat je de toets minder goed maakt. Heb vertrouwen in jezelf! Jij weet dat je goed geleerd hebt, dus ga je deze toets sowieso rocken! Lukt het behouden van een laag stressniveau niet? Overweeg dan eens om een yogasessie te doen. Je kan hiervoor naar een yogaschool maar ook online zijn leuke yogaoefeningen te vinden (en het werkt, echt waar!).

Tip 5: Wat doe je tijdens en na de toets?

Het kan zijn dat je tijdens de toets een paar dingen bent vergeten. Dat is helemaal niet erg! Maak eerst alle vragen die je sowieso weet, die punten heb je dan al binnen! Haal daarna even diep adem en focus je op de vragen die je moeilijk vindt. Neem de tijd om over je antwoord na te denken. Twijfel je over een antwoord? Kies dan het antwoord dat je als eerst had ingevuld. Dit is meestal het goede antwoord.

Na de toets is het slim om een korte reflectie te doen. Wat ging goed? Wat viel tegen? Hoe ga je dit verbeteren?